انواع دال بتنی
دال بتنی را میتوان از نظر ویژگیهای مختلف مانند انتقال بار، شکل نهایی و … به انواع مختلفی دستهبندی کرد. در این مقاله انواع مختلف آنها را از نظر انتقال بار و ویژگی های دیگربررسی می کنیم.
انواع دال از نظر انتقال بار
دالهای مورد استفاده در سقف در دو نوع مختلف ساخته میشوند.
دال یک طرفه
در دال یکطرفه اندازه دهانه از اندازه دال کمتر است. به همین دلیل دال از دو طرف بر روی دو لبه قرار میگیرد. نحوه انتقال بار در این نوع دال، در جهت طولی است. گاهی اوقات از تکیه گاههایی نیز برای مهار کردن دال استفاده میشود و آرماتورها در راستای دهانه کوچکتر قرار میگیرند. در این حالت نیز همچنان دال یکطرفه است.
دال دو طرفه
در مدل دو طرفه اندازه دهانه از اندازه دال بیشتر است و برای نگهداری دال حتماً باید از تکیه گاه استفاده شود. تکیه گاه از چهار ضلع دال را نگه میدارد. همچنین در این روش آرماتورها در هر دو جهت قرار میگیرند زیرا نیرو هم به صورت طولی و هم عرضی منتقل میشود.
انواع دال
علاوه بر نوع انتقال بار، دالها از نظر ویژگیهای دیگر به انواع دیگری نیز تقسیم میشوند.
دال معمولی
دال معمولی که با عنوان Conventional Slab شناخته میشود، به نوعی دال گفته میشود که بر روی ستون و تیر قرار داده میشود. این مدل ضخامتی بین 10 تا 15 سانتیمتر دارد که نسبت به نمونه تخت کمتر است. همچنین بار آن توسط ستون و تیر منتقل میشود. در این نوع دال نیازی به سر ستون نیست و برای اجرای آن از قالببندی بیشتری استفاده میشود.
دال بتنی تخت
دال تخت که به آن Flat Slab نیز گفته میشود، نوعی از دال است که از بتنهای آرمه تشکیل شده و به صورت مستقیم بر روی ستونهای بتنی قرار داده میشود. این دالها باید بر روی ستون قرار گرفته تا ستون انتقال بار آنها را بر عهده داشته باشد. حداقل ضخامت دالهای تخت معمولاً 20 سانتیمتر است. دالهای تخت خود به چند نوع دارای کتیبه، سرستون، با کتیبه و سر ستون و بدون کتیبه و سر ستون تقسیم میشوند.
دال وافل یا مشبک
دال وافل یا مشبک به نوعی از دال گفته میشود که دو طرف آن به یکدیگر تفاوت دارد. یک طرف آن کاملاً صاف است و طرف دیگر به صورت مشبک طراحی شده است. این شبکههای توخالی باعث کاهش وزن کلی دال میشوند. البته هیچ گونه تأثیری در مقاومت و پایداری سازهها ندارند. از این نوع سقف معمولاً در سازههایی مانند بیمارستان، مجتمع تجاری، فرودگاه، ایستگاه راه آهن و … استفاده میشود که معمولاً با میزان لرزش بالایی همراه هستند.
دال تیرچهای
Ribbed Slab یا دال تیرچهای نوع دیگری از دال بتنی است که شباهت زیادی به دال وافل دارد. تفاوت آنها در این است که در نوع تیرچهای، در شبکه پایینی آن از تیرچههای موازی طول بلند استفاده میشود. تیرچهها به روی تیرهای اصلی قرار میگیرند. پس از آن یک دال تخت بر روی تیرچهها قرار گرفته و این نوع دال ایجاد میشود. انی نوع دال نیز همانند نوع مشبک یا وافل در ساختمانهای عمومی و پر رفت و آمد استفاده میشود.