مشخصات تیرچه پیش تنیده
اگر بخواهیم اجزاء اصلی و سازنده تیرچه پیش تنیده را نام ببریم، باید گفت که بتن و وایرها یا سیم های فولادی از جمله اجزای اصلی و سازنده ی تیرچه های پیش تنیده می باشند که برای تولید و ساخت تیرچه پیش تنیده معمولا از وایرهای فولادی با مقاومت حداقل ۱۴۷۵ و حداکثر ۱۹۶۰ نیوتن بر میلی متر مربع استفاده می کنند و بتن این تیرچه در رده مقاومتی حداقل c35 و حداکثر c45 قرار دارد.
تیرچه های پیش تنیده از نظر مشخصات ظاهری، اغلب به شکل T معکوس و معمولا به صورت مقطع تولید می شوند. همچنین این تیرچه ها ابعاد کوچکتری نسبت به سایر تیرچه های بتنی دارند، به عنوان مثال قسمت تحتانی این تیرچه ها دارای ابعاد ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر می باشد که این اندازه نسبت به سایر تیرچه های بتنی بسیار کوچکتر می باشد.
از جمله مشخصات کاربردی تیرچه های پیش تنیده می توان به سطح مقاومت کششی این تیرچه ها در مقابل انواع نیروهای کشسانی و خمشی اشاره کرد. این تیرچه ها می توانند انواع بارهای اجرایی و بارهای مرده ی سازه یا ساختمان را تحمل کنند، در حالی که سایر تیرچه های بتنی فاقد هر گونه مقاومت کششی می باشند و اغلب در مقابل بارهای اجرایی ترک می خورند و خسارت هایی زیادی به پروژه وارد می سازند.
همانطور که گفتیم وایرهای فولادی و بتن از جمله اجزای اصلی تیرچه پیش تنیده می باشند. در نتیجه می توان گفت که وایرهای فولادی و بتن به کار رفته در تیرچه از جمله مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده به شمار می آیند که به پارامترهای مختلفی همچون مشخصات مقطع، مشخصات مکانیکی بتن و مشخصات مکانیکی وایرهای فولادی بستگی دارند.
در نتیجه باید گفت که تیرچه های پیش تنیده دارای مشخصات فنی، ظاهری و کاربردی هستند که امروزه به دلیل مقاومت بالای خود در انواع پروژه های ساخت و ساز از آن ها استفاده می شود. همچنین با شناخت مشخصات و ویژگی های تیرچه های پیش تنیده می توان به راحتی تفاوت ها و تمایزات این تیرچه را با سایر تیرچه های بتنی مشخص کرد که از جمله مهم ترین تمایزات میان تیرچه پیش تنیده و سایر تیرچه های بتنی، تفاوت در نحوه ساخت و تولید این تیرچه ها می باشد.
همچنین از جمله تمایزات این تیرچه ها با سایر تیرچه های بتنی می توان به نحوه نصب و اجرای این تیرچه در سازه اشاره کرد. از آنجا که فرآیند بتن ریزی تیرچه پیش تنیده به طور کامل در کارخانه انجام می شود، درحالی که فرآیند بتن ریزی برای سایر تیرچه های بتنی، کرومیت و خرپایی معمولا در زمان نصب تیرچه داخل سازه انجام می شود.