ساختار تیرچه پیش فشرده
بتن ریزی در قسمتهای مختلف ساختمان جزو مهم ترین بخشهای ساخت و ساز است . با خرید تیرچه پیش فشرده میتوان هم از مقاوت بالای این محصول و در نتیجه افزایش مقاومت سازده اطمینان حاصل نمود و امر بتن ریزی را تسریع و در مدت زمان کمتری انجام دهیم .
چرا به تیرچه پیش فشرده نیاز داریم؟
با بررسی ویژگی های اصلی بتن میتوان نقش تیرچه پیش فشرده را بهتر درک کرد . افرادی که در زمینه ساختمان سازی فعالیت دارند می دانند که :
” بتن در معرض فشار خوب عمل میکند اما در برابر کشش بسیار ضعیف است . “
بتن مخلوطی از سیمان ، آب و سنگدانه های ریز و درشت است . امروزه در تمامی پروژه های ساختمان سازی از بتن استفاده میشود . همانطور که گفته شد این مخلوط سیمانی در برابر کشش بسیار ضعیف است . بسیاری از سازههای بتنی پس از بارگذاری خارجی در قسمت پایینی آن دچار کشش و در نهایت شکسته میشوند .
مهندسان در راستای رفع ضعف بتن استفاده از تیرچه های فولادی را پیشنهاد کردهاند . تلفیق بتن و تیرچه هم میتواند در محل رخ دهد و هم میتواند به صورت پیش تنیده و به صورت آماده تهیه شود . البته باید بدانید که ساختار بتن پیش تنیده با ساختار بتن ریزی هایی که در محل صورت میگیرد، متفاوت است .
در تیرچه پیش فشرده میله های فولادی در قسمت پایینی آن قرار میگیرند . قرارگیری صحیح میله های فولادی در جهت جلوگیری از شکستگی بتن و افزایش مقاومت کششی آن بسیار مهم است .
تیرچه پیش فشرده در ساخت سازه هایی مانند پل بسیار مهم است. پلها جزو سازههایی هستند که هر روز بار زیادی را متحمل میشوند . چنانچه ساختار بتنی پل از مقاومت کششی مطلوبی برخوردار نباشد ، پس از گذشت مدتی با یک پل واژگون شده سروکار خواهیم داشت. البته تنها کاربرد تیرچه بتنی پیش فشرده به این مورد ختم نمیشود. تیرچه بتنی پیش فشرده در اکثر سازههای ساختمانی قابل کاربرد است .
مکانیزم تیرچههای پیش فشرده و بتن پیشتنیده
در تهیه تیرچه پیش فشرده از سیم های فولادی با مقاومت کششی بالا استفاده می شود . در مسیر ساخت تیرچه پیش فشرده ، سیم های فولادی را در قسمت میانی-پایینی تیرچه های بتنی قرار می دهند . نحوه قرارگیری سیم های فولادی در تیرچه های بتنی اهمیت بالایی دارد . این سیم ها باید به نحوی در تیرچه های بتنی قرار داده شوند که تنش های کششی را به تنشهای فشاری تبدیل کنند . به همین منظور :
سیم های فولادی را به صورت بشقابی شکل در داخل تیرچههای بتنی قرار می دهند . سپس سیمها را کشیده و آنها را به کمک پیچ و مهره های مخصوص مهر و موم میکنند . سپس آنها رها میشوند . حالا سیم های فولادی کشیده در داخل بتن میخواهند طول اولیه خود را به دست آورند . پس از بارگذاری، سیمهای فولادی به حالت اولیه خود بازمیگردند .پس از بارگذاری ، دو نوع نیرو در تیرچه پیش فشرده وجود دارد که هر کدام از نیروها نیروی دیگری را خنثی میکند . در نتیجه هیچ نوع فشار کششی به بتن وارد نمیشود .
- نیروی پیشتنیدگی داخلی
- نیروهای خارجی (بار مرده، بار زنده و غیره)